Εκστρατεία Ενημέρωσης – Πληροφόρησης – Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης

Posted on November 25, 2010. Filed under: Διατροφή-Ομορφιά |

Οι δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, PRAKSIS και ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ έχουν ήδη συνεργαστεί και σχεδιάσει μία πρωτοποριακή καμπάνια για την ενημέρωση και πρόληψη για τον HIV.

Η εκστρατεία αυτή θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα. Μπορεί και να σας προβληματίσει. Το σίγουρο όμως είναι πως θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον!

Πρόκειται για μία νεανική καμπάνια ενημέρωσης για το H.I.V./ AIDS ,  που βασικό στόχο έχει την προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων – ακόμη και όσων νομίζουν ότι το θέμα δεν τους αφορά.
Πλήθος εθελοντών ανώνυμων και διασήμων φωτογραφήθηκαν και πρωταγωνίστησαν για να ενισχύσουν τα μηνύματα ενημέρωσης – πρόληψης και εξέτασης γύρω από τον ιό Hiv-Aids καθώς και της καταπολέμησης του  κοινωνικού στιγματισμού.

Παράλληλα, για το διάστημα 23 Νοεμβρίου μέχρι και την  22η Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και δρώμενα ευαισθητοποίησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης, που απευθύνονται τόσο στον ελληνικό όσο και στον μεταναστευτικό πληθυσμό.

Η ιδιαιτερότητα της εκστρατείας αυτής έγκειται σε δύο σημεία: αγκαλιάζει όλους τους πληθυσμούς (γηγενής, μετανάστες, άτομα με αναπηρίες) και θα διατρέχει όλο το έτος ασταμάτητα! Γιατί η ενημέρωση δεν θα πρέπει να ξεκινά και να σταματά την 1η Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS).

Με κεντρικό μήνυμα «Ενημέρωση – Προφύλαξη – Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής», η καμπάνια της PRAKSIS και του ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΩΗΣ εστιάζει με δυναμικό τρόπο, τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού, όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας την σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης.

«Το Aids στο δυτικό κόσμο πιστεύουμε ότι είναι υπόθεση και ατομικής ευθύνης. Παρ’ όλες τις ατέλειες και τις ελλείψεις που εντοπίζονται σε κεντρικό επίπεδο, την αποσπασματική ενημέρωση, τη διαπιστωμένη ανάγκη για μεγαλύτερες δαπάνες στα κέντρα πρόληψης και έρευνας, αλλά και κυρίως τη δυσκολία ελεύθερης πρόσβασης πληθυσμών στην εξέταση και στη φαρμακευτική αγωγή, ο καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες στο ζήτημα αυτό.

Με την φετινή καμπάνια επικεντρωνόμαστε τόσο στη χρήση του προφυλακτικού, ως μοναδικού αξιόπιστου μέσου πρόληψης αλλά, και κυρίως στην τακτική εξέταση, που μας αφορά όλους» τονίζει ο Πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας.

Η εκστρατεία αυτή είναι σχεδιασμένη και προσανατολισμένη στην προώθηση μηνυμάτων για όλα τα άτομα ηλικίας από 15 – 35 ετών και για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Θεωρώντας ότι ήδη υπάρχει ένα πολυπολιτισμικό παζλ εθνοτήτων και διαφορετικών χωρών προέλευσης, η καμπάνια μας θα είναι μεταφρασμένη σε 12 διαφορετικές γλώσσες ενώ ταυτόχρονα τα οπτικοακουστικά μας μηνύματα (ενημερωτικού – εκπαιδευτικού χαρακτήρα) θα προωθηθούν ταυτόχρονα όχι μόνο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας αλλά και στις κοινότητες των ίδιων των μεταναστών οι οποίοι θα εκπαιδευτούν τόσο από το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και από εθελοντές των οργανώσεών μας προκειμένου η ενημέρωση αυτή να μην είναι adhoc αλλά να έχει διάρκεια και πολλαπλασιαστική εμβέλεια.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα έχουν διάρκεια ενός μήνα (με κεντρικό άξονα την 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS), αλλά και το επικοινωνιακό μέρος της καμπάνιας το οποίο θα έχει διάρκεια τριών μηνών,  θα λαμβάνουν χώρα και θα προσανατολίζονται στην προσέγγιση των πληθυσμών με τρόπο διαδραστικό,  προτείνοντας έτσι μια διαφορετική οπτική της διάδοσης των μηνυμάτων, τα οποία θα προωθούνται όχι μόνο με έντυπο υλικό αλλά και με την χρήση της νέας τεχνολογίας.
«Η καμπάνια που η PRAKSIS και το Κέντρο Ζωής έχουν ήδη σχεδιάσει και προγραμματίσει, αφορά τόσο στην ένωση των δυνάμεων των δύο αυτών φορέων προκειμένου να προβούν σε μία συνδυαστική εκστρατεία που θα περιλαμβάνει την ενημέρωση, πρόληψη, πληροφόρηση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, αλλά και προτροπή αυτών που δεν έχουν εξεταστεί για τον HIV προκειμένου να το κάνουν.

Επίσης, η εκστρατεία αυτή θα στοχεύει στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, καθώς και την προώθηση του εθελοντισμού» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Κέντρου Ζωής, Παναγιώτης Βότσης.
Εκδηλώσεις Ενημέρωσης

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει Συνέντευξη Τύπου (την 1η Δεκεμβρίου στον Ιανό),  Free Hugs με γνωστούς ηθοποιούς, παρουσιαστές, καλλιτέχνες, αθλητές κ. ά.) , πορεία ενημέρωσης με τη συνοδεία κρουστών στο κέντρο της Αθήνας, διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών σε όλη την Ελλάδα: Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Κρήτη καθώς και σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα ΤΕΙ της χώρας.

Η εκστρατεία επίσης, συν διοργανώνει με το Screw και το Enola, το Fuck aids στη Θεσσαλονίκη το οποίο θα πραγματοποιηθεί την 1η και 2 Δεκεμβρίου με δρώμενα, ομιλίες στο Ολύμπιον και συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εκστρατεία: “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ – ΕΞΕΤΑΣΗ: το δικό μας μότο ζωής” υποστηρίζεται και τελεί υπό την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ με το οποίο οι διοργανώτριες ΜΚΟ συνεργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της.

Πηγή: fe-mail.gr

Advertisements

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  • Top Clicks

    • None

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: